TRATAMENTUL LIGAMENTULUI ÎNCRUCIȘAT ANTERIOR (LIA)

Tratamentul Ligamentului Incrucisat Anterior (LIA)

Leziune de LIA

Leziunile de LIA pot fi debilitante. Citiți mai jos despre cum să preveniți și să tratați leziunile de LIA și cum faceți exercitii eficiente de kinetoterapie care vă poate ajuta să vă atingeți obiectivele rapid!

Ce cauzează rănirea LIA?

O leziune de LIA apare atunci când este supusă stresului, în afara capacității ligamentelor de a face față. Acest lucru se întâmplă adesea atunci când aterizăm dintr-un salt în care corpul se răsucea în aer sau o mișcare ascuțită de tăiere în timpul sprintului. Din acest motiv, leziunile de LIA sunt foarte frecvente în sporturile de tăiere și sărituri precum baschetul și fotbalul.

Ce este LIA?

LIA (ligamentul incrucisat anterior) este un ligament important de susținere la genunchi. Ligamentul LIA este format din fibre dure de colagen. Aceste fibre mici sunt grupate ca șuvițele unei frânghii pentru a forma un cordon. Se găsește adânc în interiorul genunchiului, între două condiluri în mișcare. Împreună cu ligamentul LIP sunt numite incrucisate, deoarece formează o formă de „X” sau o cruce în interiorul genunchiului.

Ligamentul LIA ajută la prevenirea cedării genunchiului în timpul rotirii. De obicei, este pus sub tensiune cu mișcări de tăiere, cum ar fi pasul lateral sau când aterizați dintr-un salt.

Cum știu dacă mi-am rupt LIA-ul?

Leziunile LIA (sau rupturile) sunt de obicei resimțite imediat, iar pacienții pot descrie un sunet distinct. Genunchiul se umflă de obicei în decurs de 30 de minute, ceea ce indică sângerare în interiorul articulației.

Cel mai frecvent, leziunile LIA pot fi un diagnostic clinic de către un medic sau kinetoterapeut. Întrebarea în timpul interviului va oferi kinetoterapeutului o idee exactă și există teste cu o fiabilitate bună pentru a detecta rupturile. În caz de îndoială, scanările RMN/IRM sunt standardul de aur pentru imagistica si diagnostic. 

Când voi avea nevoie de operație?

Leziunile LIA au cunoscut o schimbare uriașă în management în ultimii zece ani. Istoric, chirurgia a fost recomandată pentru a reduce șansele de modificare osteoartritică și pentru a îmbunătăți stabilitatea genunchiului. Cu toate acestea, cercetările au arătat că ai șanse egale de modificări degenerative cu sau fără operatie de LIA. De asemenea, nu există niciun risc crescut de accidentare suplimentară dacă optați pentru a vă gestiona genunchiul fără intervenții chirurgicale.

Chiar dacă am înțeles că o bună parte din oameni se vor descurca bine fără intervenții chirurgicale, nu există teste fiabile în această etapă pentru a identifica cine va face față bine. Cel mai bun sfat este să încercați o perioadă de trei luni de reabilitare pentru LIA pentru a vedea cum răspunde genunchiul. Dacă nu există episoade de cedare, atunci poate fi evitată intervenția chirurgicală și recuperarea prelungită.

Există unele excepții de la regula de mai sus. Dacă intenționați să reveniți la sporturi de tăiere la nivel înalt, cum ar fi fotbalul, rugby-ul sau baschet-ul, atunci o reconstrucție de LIA ar fi recomandată, indiferent de cât de stabil se simte genunchiul. Dacă doriți o intervenție chirurgicală prin testarea unui management conservator, atunci acest lucru este luat în considerare și se poate lua o decizie între dvs. și chirurgul dumneavoastră.

 

Ce presupune intervenția chirurgicală?

Opțiunile de chirurgie se pot schimba în funcție de locul în care vă aflați și de care chirurgul vă efectuează operația. 

Procedura implică chirurgul găurind două găuri în care LIA -ul este atașat în os. Un tendon este recoltat lângă hamstrings de patru sau cinci ori pentru a-l face gros și puternic.

De aici tendonul este trecut prin cele două găuri și fixat cu niște șuruburi care se blochează în găuri. Marcajele exterioare sunt apoi cusute și osul încet va crește în jurul șuruburilor pentru a le ține pe loc.

Reabilitare de LIA:

Reabilitarea de LIA presupune o perioadă de exerciții progresive care se concentrează în primul rând la nivelul genunchiului, apoi pe forța și echilibrul genunchiului cu sarcini de nivel superior. Ideea este să îți faci genunchiul să funcționeze cât mai aproape de nivelul pre-accidentării.

Indiferent dacă aveți o intervenție chirurgicală sau nu, toți genunchii cu deficit de LIA vor avea nevoie de o perioadă de reabilitare a genunchiului. La început, reabilitarea va presupune exerciții simple de îndoire și îndreptare pentru a ajuta la mișcarea și mobilitatea genunchiului.

Pe măsură ce reabilitarea progresează, kinetoterapeutul dvs. va adăuga mai multe exerciții bazate pe forță și echilibru pentru a ajuta genunchiul să se recupereze. Exercițiile de echilibru ajută genunchiul să identifice unde se află în spațiu.

Ultimul aspect al reabilitării este pregătirea genunchiului pentru o cerere mai mare, cum ar fi săriturile. În orice etapă a acestei reabilitări, dacă genunchiul cedează sau se simte cu adevărat nesigur, atunci operația poate fi opțiunea de care aveți nevoie.

Tratament online

KINETO FITNESS ONLINE este perfect poziționat pentru a vă ajuta prin kinetoterapie online, deoarece vă putem oferi programe de exerciții personalizate care vă asigura progresul zilnic. Kinetoterapeutul nostru calificat vă poate evalua în timpul conferinței video, solicitându-vă să efectuați sarcini care să ne ofere o idee despre puterea voastră.

De aici putem crea și regla un program de exerciții prin intermediul conferințelor video obișnuite. Vă trimitem acest program de exerciții și aveți întotdeauna acces printr-o aplicație telefonică convenabilă, ușor de utilizat. Comunicarea cu kinetoterapeutul dvs. este întotdeauna deschisă prin intermediul acestei aplicații care permite contactul bazat pe text ori de câte ori aveți nevoie.

Pe măsură ce reabilitarea ta progresează, ne poți duce cu tine în mediul tău de antrenament – fie pe teren, fie la sala de sport locală. Consultările noastre video pot fi realizate oriunde, astfel încât să putem regla programul dvs. de exerciții la propriul dvs. mediu.

Vă vom urmări aderarea la exercițiu și vă vom urmări progresul prin chestionare care pot fi trimise prin aceeași aplicație. Aceste informații pot fi apoi transmise medicului dumneavoastră sau specialistului, astfel încât toți jucătorii cheie să rămână în bucle în ceea ce privește vătămarea genunchiului.

Pot preveni rănile de LIA?

Au existat programe de exerciții create și puse la dispoziția publicului, care se concentrează pe antrenamentele neuromusculare și de forță. Acestea sunt bazate pe dovezi și vizează reducerea numărului de leziuni acute la genunchi.

DORESC MAI MULTE INFORMAȚII

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Prin completarea formularului de mai sus, sunt de acord sa fiu contactat/ă de către KINETO FITNESS ONLINE în legătură cu serviciile solicitate.

error:

KINETO FITNESS ONLINE utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a oferi o experienta de navigare cat mai buna, prin personalizarea continutului KINETO FITNESS ONLINE si a anunturilor pe care le afiseaza, pentru a dezvolta functii noi social media si pentru a analiza traficul website-ului. De asemenea, KINETO FITNESS ONLINE ofera aceste date partenerilor sai (retele sociale, de analiza a infromatiilor, de publicitate) care le pot combina cu alte informatii obtinute de ei direct sau indirect. Prin continuarea navigarii pe website-ul nostru, sunteti de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.