EPICONDILITA / COTUL TENISMENULUI

Epicondilita Cotul tenismenului

Generalități

Majoritatea oamenilor care află diagnosticul de cotul tenismenului / jucătorului de tenis, înțeleg că nu jocul de tenis este cauza afecțiunii. Aproximativ 10% dintre jucătorii de tenis dezvoltă, inclusiv amatori, această patologie, restul aparținând altor categorii socio-profesionale.

Cotul jucătorului de tenis / de golf are un nume mai tehnic – epicondillita (medială și laterală / externă, cu frecvență mai mare decât prima), cu modificări inflamatorii reversibile, patologice ireversibile și secundare (fibroza). Primul termen este mult mai ușor de reținut. Uneori denumiri precum cotul jucătorului de golf, fractura cu traiect în formă de clarinet etc. par mai potrivite. Cu toate acestea, cotul jucătorului de tenis este termenul uzitat.

Cotul jucătorului de tenis este cauzat de supraîncărcare pe o grupă musculară din antebraț. Mișcările repetate ale mâinilor provoacă de obicei această suprasarcină. Este o afecțiune dificil de tratat, deoarece antebrațul este folosit frecvent în cele mai simple activități.

 

Anatomie simplificată

Mâinile sunt funcționale prin părți componente în mișcare, permițând chiar activități ce presupun migală. La toate aceste mișcări contribuie o multitudine de tendoane și mușchii din antebraț.

De asemenea, mușchii din antebraț se contractă, trăgând tendoane, ligamente, făcând ca unul sau mai multe dintre degete să se miște atunci când dorim.

Tendoanele care sunt responsabile de îndoirea încheieturii, se contopesc în antebraț, la nivelul osului (epicondilul lateral) din exteriorul cotului (parte a humerusului, acoperită cu un lichid ce reduce forța de frecare). Această unitate cuprinde grupa de mușchi extensori.

 

Ce nu e bine

Iritarea acestui loc de atașare musculară / osoasă este cotul de tenis (sau epicondilalgia laterală). Microtraumatismele, solicitarea îndelungată a mușchilor și a tendoanelor, procesele degenerative, activitățile repetitive sunt cauze ale acestei afecțiuni. De exemplu, utilizarea excesivă, ridicarea greutăților, (dar poate fi și idiopatică, deci cauza nu e cunoscută), iar grupa de mușchi extensori nu are timp să se refacă pentru a face față noii activități. Sunt afectate tendonul extensorului radial și cel comun al degetelor.

Uneori, pur și simplu acumularea de sarcină duce la cotul tenismenului, deci o articulație foarte dureroasă.

Odată această afecțiune apărută, fiecare activitate a mâinii (apucare, strângere etc) poate fi însoțită de dureri imense în zona cotului, riscând să se piardă funcționalitatea. Este foarte greu de găsit echilibrul între odihnă, utilizare și recuperare.

 

Acționați înainte de a fi prea târziu!

1) Schimbați mediul de lucru

  • Dacă mouse-ul computerului este prea jos poziționat, aduceți-l la nivelul cotului și asigurați-vă că are loc pentru a se deplasa
  • Verificați echipamentele pe care le utilizați cu mâna / mâinile 

 

2) Schimbați obiceiurile

  • Faceți totul treptat, nu în stil heirupist
  • Creșteți activitatea cu cel mult 10% timp și / sau intensitate în fiecare săptămână
  • Efectuați activitatea nouă sau în creștere în zile alternative, nu consecutive, cel puțin în primele 4 până la 6 săptămâni
  • Dacă aveți o durere în cot sau antebraț, aveți nevoie de repaus, apoi de revenire la activitate la o intensitate scăzută, cu condiția să nu existe  durere

 

3) Adăugați acest exercițiu

  • Întindeți un braț în fața ta, cu palma în jos
  • Folosind cealaltă mână, mișcați mâna și degetele în jos și înăuntru
  • Ar trebui să simțiți o întindere pe partea din spate a încheieturii sau a antebrațului
  • Țineți 20 de secunde pe fiecare braț

 

Tratamentul nechirurgical este eficient la peste 80% din cazuri, adică fizio-kinetoterapie,deoarece studiile confirmă că terapia cu unda de șoc influențează benefic gama de mișcare, confortul și funcția articulației, TENS contribuie la diminuarea durerii,  iar stretchingul, exercițiile ( cu mingea de stres etc) întăresc treptat mușchii,  repaus (dar nu absolut), antiinflamatoare. Și tratamentul chirurgical are o rată de succes foarte mare, și postoperator tratament kinetic pe termen destul de lung.

DORESC MAI MULTE INFORMAȚII

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Prin completarea formularului de mai sus, sunt de acord sa fiu contactat/ă de către KINETO FITNESS ONLINE în legătură cu serviciile solicitate.

error:

KINETO FITNESS ONLINE utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a oferi o experienta de navigare cat mai buna, prin personalizarea continutului KINETO FITNESS ONLINE si a anunturilor pe care le afiseaza, pentru a dezvolta functii noi social media si pentru a analiza traficul website-ului. De asemenea, KINETO FITNESS ONLINE ofera aceste date partenerilor sai (retele sociale, de analiza a infromatiilor, de publicitate) care le pot combina cu alte informatii obtinute de ei direct sau indirect. Prin continuarea navigarii pe website-ul nostru, sunteti de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.